10.5.08

Popravljanje blogova

Svi studenti koji nisu bili zadovoljni ocenom - ili tačnije: čijim blogovima nisam bio zadovoljan - mogu pokušati da poprave svoje blogove. Rok je 29. maj u podne.

Šta treba da uradite da bi vam blog (pravljen za potrebe ovog kursa) bio bolji?

1. Da navedete izvore za sve informacije koje ste stavili. Reference mogu biti ili
iz štampanih izvora (knjiga, članaka itd.) odakle je podatak preuzet:
Pera Perić: Naslov knjige (Beograd: Izdavač, 2007), str. 33.
ili mogu izvori biti sa Interneta, gde se navodi puni link do te inforamcije:
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7065907978723909612 (10. V 2008.)
i tome slično. (Kad to uradite, proverite da li vas taj link vodi tamo gde je
informacija na koju upućuje). Takođe, iza linka ide, u zagradi, datum kad ste taj link pronašli (konsultovali).

2. Pismenost: pravopisna, gramatička, stilska. Proverite sve to, da li ima svuda naših slova, da li je sve napisano kako valja.

3. Tema koju ste izabrali neka bude takva da je možete (relativno) potpuno i obraditi. Stoga, ako ste imali nejasne, neprecizne ili proizvoljne teme (da se ne mogu obraditi u par "ekrana" - 3-4 ekrana informacija), smislite neku drugu, primereniju temu.

4. Blog je personalizovani web-sajt, pa obrada informacija na njemu treba da nosi lični pečat. Ali lično nije što i privatno: privatno je ako napišem da navijam za Partizan (koga to zanima, moja stvar za koga navijam), a lično je ako navedem
razloge zašto treba navijati za Partizan, pa bi ti razlozi mogli nekoga zanimati
(tako da se sa njima složi ili ne složi). Lini pečat je kad se nešto obrazloži (tj. navedu razlozi za stav), tako da drugi o tome može imati svoje mišljenje i svoj
stav); privatno je kad se navodi samo stav ("ja, pa ja" logika).

5. Nemojte preopteriti blog grafičkom, audio ilio video ornamentikom. Ilustracije se stavljaju uz tekst (ili obratno) samo ako imaju opravdanje. Nije cilj da pravimo tehnički složene blogove (to bi mogao biti cilj da studiramo web programiranje ili web dizajn), već da oblikujemo koherentno date informacije, odnosno da komuniciramo ideje. Svako ko misli da će druge impresionirati šarenilom, "vidžetima" i sličnim tehnikalijama naprosto je nezreo (to rade osnovci, a ne zrele ličnosti). Vaš blog mora biti jasno čitljiv u dva osnovna browser programa: MS Internet Exploreru i Mozilla Firefoxu. Trudite se da ne opteretite previše mrežu (da se ne ponašate prema komunikacionim resursima drugih kao "spameri").

6. Pretražite, uz pomoć Googla, Mrežu o tome šta je sve blog, kako treba da izgleda (u elementarnom, a ne u ekstravagantnom obliku) i slično što vam može biti od pomoći.

Ukratko:
a) uvek navodite izvore; b) budite pismeni; c)obradite svoju temu; d)personalni pečat (ali ne i privatni); e)funkcionalne ilustracije, f) ponašajte se zrelo, a ne detinjasto (ovo je vaš školski rad, a infantilni budite drugde, ne u školskom radu).

Ako je blog timski, neka svaki prilog bude jasno potpisan. Individualni blogovi neka ne budu duži od 3-4 ekrana (teksta i slika). Ako ko želi, može potpuno iznova praviti svoj blog, kao pojedinačni (individualni) blog.

Takođe, obaveza svakoga je da se prijavi, pod punim imenom i prezimenom, na
http://fmedkom.ning.com - bez toga neću vam dati potpis za polaganje ispita.

Sva sreća!
N. M.

No comments: